Varför skall vi använda en blogg , Facebook och Twitter?

Många undrar kanske varför vi skall använda en blogg, Facebook och Twitter. Nykterhetsrörelsen har 130 års erfarenhet av att arbeta på annat sätt och gjort det ganska bar.

Det finns många svar på det. Det första är att omvärlden på många sätt förändrats omkring oss, även om vi i mångt och mycket driver samma frågeställningar.

Vi har ju SoberNet!

Sant! När var du inne på SoberNet senast? När var du inloggad på Facebook senast?

Vi måste finnas där folket finns. Idag är det omkring 4 miljoner svenskar som har konto på Facebook. Många av dessa är medlemmar hos oss. andra kanske är intresserade av diskussionen, men kan inte delta för att vi gömmer debatten på en sajt dit ingen hittar. Genom att diskutera öppet, och visa att vi har grund för våra åsikter kommer vi vinna förtroende från våra vänner. För våra vänner litar på oss. Precis som du litar på dina vänner.

Skall du köpa något, vilket väger tyngst för dig; en försäljare du inte känner, eller dina vänner som rekommenderar något?

Tänkte väl det!

Genom att finnas på exempelvis Facebook och använda det som ett verktyg för att visa på diskussionen som pågår lockar vi andra att delta i diskussionen. Det oberoende om de delar våra åsikter och värderingar eller inte.

Men varför en blogg?

En blogg är ett utmärkt ställe att lägga ut texten, förklara med bilder och koppla ihop diskussionen med andra.

Det behöver inte vara längre inlägg, utan bara en kommentar om att läsa någon annans inlägg. Det är det som är en av huvudpunkterna i det nya sättet att tänka för oss. Det är dags att ställa ner megafonen. Det är diskussionen, där vi bemöter kritik, ifrågasätter  och ventilerar, som är det viktiga.

Det är därför Facebook är bra, för där kan vi lätt kommentera när vi ändå kikar in.

Det är därför bloggen är bra, med öppna kommentarer där vem som helst kan diskutera det som skrivits.

Det är därför det är intressant för dig att ha en blogg, och få utrymme för att diskutera saken ur din synvinkel. Både det som är intern debatt lika gärna som extern debatt.

Blogen är vår. Inte Facebooks. Så där kan vi jobbar som vi vill, oavsett vad som kommer hända med Facebook. Däremot är Facebook en utmärkt plats att tala om att vi har nyheter på bloggen.

Jaha, och Twitter då?

Twitter är ett rum med mingel skriver jag i min lilla Twitter-skola. Där kan vi träffa nya, diskutera mer i ‘realtid’ än vi kan göra via bloggar och Facebook. Vi kan skapa egna rum, medhjälp av hashtags (läs skolan), där vi kan debattera. Andra kan se vår diskussion och ifrågasätta och understryka det som sägs.

Dessutom är Twitter ett utmärkt sätt för att göra en omvärldsbevakning, och se vad som behandlas hos politiker, i media och opionsbildare.

Ok, men jag vill inte vara aktiv

Helt ok. Men när du känner att du har en åsikt, var inte rädd att dela med dig. Gör det genom att kommentera ett blogginlägg, skriv i vår Facebook-grupp.

Har du inte Facebook kanske det är dags att prova det, för att få information på ett nytt sätt. Har du inte Twitter kanske du skall skaffa det för att ha din egna omvärldbevakning.

När du är mogen kanske skapar du en blogg där dina åsikter kan få fritt spelrum.

Huvudsaken är att du gör. Varje tecken du skriver är av betydelse.